Ekologiczny sposób na przechowywanie owoców i warzyw

Zróbmy sobie ziemiankę w ogrodzie! To idealny „schron” do przechowywania przez wiele miesięcy jabłek, gruszek, marchwi czy ziemniaków. Na dodatek jest ciekawym, nietypowym elementem małej architektury.

Dzięki ziemiankom w pobliżu domu liczne pokolenia naszych przodków mogły w chłodzie i ciemności bezpiecznie przechowywać żywność. Taka naturalna chłodziarka sprawdzała się znakomicie.

Po co nam ona dziś, skoro mamy skuteczne chłodziarki i spiżarnie? Choćby po to, by oszczędzać na rachunkach za prąd. I żeby zrobić sobie więcej miejsca w domu. No i jeszcze na dodatek zyskamy rozwiązanie, które w niebanalny sposób urozmaici naszą posesję. Coraz więcej osób sięga z powodzeniem po takie rozwiązanie.

Wielka radość z własnej, ogrodowej spiżarni

Wbrew obawom, budowa takiej ogrodowej spiżarni nie jest ani droga, ani skomplikowana. Oczywiście, wymaga nieco wysiłku i czasu, ale efekt odpowiednio postawionej piwniczki zachwyci każdego: warzywa, owoce, cebule i kłącza roślin ozdobnych, przetwory (np. kapustę kiszoną) można w takim miejscu przechowywać przez wiele miesięcy bez obawy o to, że wszystko się zepsuje.

W ujarzmieniu trawy panoszącej się we wszystkich trudno dostępnych zakątkach ogrodu pomoże Ci akumulatorowa podkaszarka/kosa Greenworks 40 V DigiPRO. Jest wyposażona w wydajny silnik bezszczotkowy i regulowany przedni uchwyt.

Wewnątrz solidnej ziemianki przez cały rok panuje temperatura rzędu 4-8°, czyli idealna do przechowywania żywności (również napojów: wina, cydru czy piwa własnej produkcji). W piwnicy umiejscowionej pod domem trudno utrzymać odpowiednią, stabilną temperaturę. Jeśli więc mamy odpowiednie miejsce w ogrodzie i chcemy wykorzystać moc natury, dlaczego nie skorzystać!

Zanim jednak zaczniemy budowę, zobaczmy, jakich zasad musimy się trzymać:

  • Posadzka piwniczki musi się znaleźć poniżej strefy zamarzania gruntu, a więc przynajmniej na głębokości 1,5 metra (można ją usytuować głębiej).
  • Powierzchnia nie może być większa niż 35 m².
  • Na 500 m² nie możemy wybudować więcej niż dwóch takich spiżarni.

Beton zamiast gliny

Zasady budowy ziemianki są podobne jak przed wiekami, z jedną wszak różnicą – zamiast ziemi i gliny wykorzystujemy beton (albo go wylewamy, albo korzystamy z gotowych bloczków).

Potężna, wszechstronna i wydajna kosiarka Greenworks 40 V z napędem to maszyna, która wywiąże się z wszystkich, nawet najtrudniejszych zadań.

Koniec lata to dobra pora na zajęcie się budową, bo całość potrafi zająć nawet 3-4 tygodnie. Można to zrobić samemu lub, jeśli nie czujemy się na siłach, możemy też wynająć firmę budowlaną. Co trzeba zrobić we własnym zakresie?

  1. Robimy wykop, który musi być głębszy o 30-40 cm w miejscach, w których będą wylewane ławy fundamentowe. Do tego zadania wygodnie jest wynająć koparkę.
  2. Kiedy ławy stężeją, pora wylać posadzkę (ma zwykle 15-20 cm) i ułożyć folię, która zabezpieczy podłogę przed podmakaniem.
  3. Kolejny etap to budowa ścian – albo układamy bloczki, łącząc je zaprawą cementową, albo wylewamy beton w szalunkach (ten swoje docelowe parametry osiąga po 3-4 tygodniach).
  4. Pamiętajmy, by zrobić też przedsionek – on zabezpieczy nasze zapasy zgromadzone w środku zarówno przed dopływem gorącego powietrza latem, jak i lodowatego zimą.
  5. W czasie budowy nie zapomnijmy o otworach wentylacyjnych, które powinny wystawać o 30-40 cm ponad warstwę ziemi, jaka znajdzie się na stropie (ma mieć grubość przynajmniej 50 cm).
  6. Układamy schody, pamiętając, że pod tworzącymi je bloczkami powinna się znaleźć piaskowa podsypka (10-15 cm).
  7. Dobrze jest od razu pomyśleć o murku oporowym wokół nich (wysokim na 20-30 cm), który zapobiegnie wlewaniu się do środka wody oraz obsypywaniu śniegu i ziemi.
  8. Ustawiamy rusztowanie, które ma podtrzymywać strop, a następnie konstruujemy sufit naszej ziemianki (pamiętając o wszelkich czynnościach ważnych z technologicznego punktu widzenia, m.in. o systematycznym polewaniu schnącego betonu wodą).
  9. W czasie budowy warto doprowadzić do wnętrza przewody elektryczne – światło wewnątrz i przy wejściu do ogrodowej piwnicy przyda się na pewno, szczególnie jesienią i zimą.
  10. Strop i ściany ogrodowej spiżarni musimy zabezpieczyć niezbędne warstwy izolacji: przeciw wilgoci, paroizolacyjną i termiczną.
  11. Całość wystająca ponad ziemię powinna zostać pokryta przynajmniej 50-centymetrową warstwą ziemi. Im grubsza będzie ta „pierzynka”, tym mniejsze okażą się wahania temperatury wewnątrz.
  12. Nad schodami i wejściem dobrze jest zbudować daszek, który zabezpieczy je przed opadami i wichurami.
  13. Drzwi wejściowe powinny być mocne i zabezpieczone odpowiednimi materiałami termoizolacyjnymi.

Ostatnie szlify

Tynkowanie, okładanie ozdobnymi kamieniami czy innym materiałem – każdy może wykończyć zewnętrzne ściany ogrodowej spiżarni tak, by pasowały do otoczenia.

Z akumulatorowymi nożycami do płotu Greenworks 40 V praca w ogrodzie jest łatwiejsza, a ogrodnictwo – przyjemniejsze.

Na pewno warto na zewnętrznej, izolacyjnej warstwie ziemi posadzić rośliny – po pierwsze dodadzą konstrukcji uroku, a po drugie, zabezpieczą ziemię przed erozją.

Potem zostaje już tylko ustawienie odpowiednich półek i zapełnienie ich przetworami. No i oczywiście odpowiednie zaprezentowanie staromodnej, egzotycznej spiżarni naszym nowoczesnym znajomym. I poczęstowanie ich chłodnymi przetworami, które znajdują się w środku… 🙂